Poreklo i proizvodnja cejlonskog cimeta

Sri Lanka Sunny Sri Tree

Cimet se uzgaja preko tri hiljade godina. Uspeva u tropskoj Aziji. Generalno, cejlonski cimet u kome uživamo jeste upravo kora drveta cimeta (Cinanamonum Zeylanicum). Cinnamon u prevodu znači slatko drvo. Posle prvih par koraka na plantaži cejlonskog cimeta, postaje vam jasno zašto je tako nazvan! Proizvodanja našeg cimeta se obavlja na deset lokacija u džunglama Južne i Zapadne Šri Lanke. Sačuvan je tradicionalan način proizvodnje, koji se ipak strogo kontroliše kako bi se obezbedio visoki i pre svega konstantan kvalitet, koji zahtevaju razvijena tržišta. Sam proces je dosta zanimljiv i neuobičajan za biljnu proizvodnju na ovim prostorima, pre svega zbog klimatskih specifičnosti. Šri Lanka je monsunska zemlja, koju pogađaju čak dva monsuna. Vreme je veoma toplo sa prosečnim temperaturama oko 30 stepeni u većem delu godine. Vlažnost vazduha je veoma visoka. Cejlonski cimet uživa u ovakvom vremenu i zato uspeva samo na Šri Lanki. Cejlonski cimet se seče u periodima kada nema monsuna. Stabljike cimeta se seku dva do tri puta godišnje, zatim se umotovaju u kokosove asure i ostavljaju da fermentiraju. Nakon procesa fermentacija, pristupa se guljenju i selekciji kore. Odstranjujemo prvi i srednji sloj, a upotrebljavamo samo nežni unutrašnji. Desetak takvih kora uvijaju se jedna u drugu pa se suše prvo u senci, a zatim na suncu. Voila, uživanje može da počne!

Tipologija

Postoje stotine vrsta i podvrsta cimetove biljke. Kao začinske, koriste se dve vrste: cejlonski i cimet kasija, poznat kao kineski cimet, koji potiče iz Burme, a najčešće na naše tržište dolazi iz Kine i Indonezije. U Evropi se upotrebljavaju obe. Organski cejlonski cimet stiže u prodavnice u štapićima i prahu i ima nežniju i prijatniju aromu, a ukus mu je slatko-limunkast, ni opor ni sluzav. Sadrži 1,5 do 4 procenta eteričnih ulja. Sa druge strane kineski cimet (indonežanski ili kasija) miriše oštrije, a ukus im je peckavo-ljut nutritivni sastav mu je slabiji od cejlonskog uz veliku sadržinu kumarina

Kumarin je hemijsko jedinjenje sa benzopironskom osnovom koje daje miris biljkama, i kao takav je prirodan sastojak mnogih biljka. Ima jak miris, koji se lako prepoznaje kao miris sveže pokošenog sena. Više kumarina znači jača aroma i ljutina zbog čega se koristio kao pojačivač arome u duvanu i pojedinim alkoholnim pićima do zabrane njegove upotrebe u navede svrhe.  Kumarin je generalno zabranjen kao aditiv hrane zbog moguće hepatoksičnosti.  Prihvatljiv dnevni unos kumarina je 0,1 mg po kg telesne mase. U kineskom ili kasija cimetu može da bude više kumarina nego što je dozvoljenjo i zdravo za  ljudsku upotrebu.  Sa druge strane, nivo kumarina u cejlonskom cimetu je veoma nizak i kreće u dozvoljenim granicama. Studija koja je objavljena u časopisu Američkog udruženja hemičara Journal of Agricultural and Food Chemistry pokazala je da u proseku kasija (kineski) cimet sadrži 63 puta više kumarina u poređenju sa cejlonskim cimetom. Ista studija ističe da preteran unos kumarina može da ošteti jetru i bubrege. Stoga redovna upotreba kasija cimeta svakako nije preporučljiva.

Najkvalitetniji cejlonski cimet za zdravlje i dijabetes
“Ukoliko odlučite da koristite cimet u većim količinama, preporučljivo da koristite cejlosnki cimet, jer samo na taj način smanjujete rizik oštećenja jetre”
Angela Ginn
zastupnica Američke akademije za ishranu i dijatetiku, objavljeno u Wall Street Journal.
“Sa aspekta bezbednosti, Cejlonski cimet je bolji”, zaključuje istraživač cimeta
Ikhlas A. Khan
Asistent Direktor u Nacionalnom centru za istraživanje prirodnih proizvoda pri Fakultetu farmacije Univerziteta u Misisipiju.
"Cejlonski cimet se koristi hiljadama godina bez poznatih negativnih efekata na zdravlje"
The American Spice Trade Association
based in Washington, D.C.
Izveštaj Nemačkog instututa za procenu rizika na temu razlika između cejlonskog i kineskog cimeta možete da pročitate na linku ispod.

Od začina do "super" hrane

Cejlonski cimet je pre svega začin ugodne arome i izrazitog mirisa. Međutim tim naučnika istrgao je cejlonski cimet od njegove uobičajne upotrebe i podigao ga na nivo obećavajućeg molekularnog oružja za borbu protiv hroničnih bolesti. Istraživači iz raznih oblasti, uključujući Kiram Panickar, Heping Cao, Bolin Ćin i Ričard A. Anderson, sarađivalo je u izradi ovog značajnog naučnog proboja. Rezultat istraživanja je ponovo uveo antičko interesovanje za terapeutske koristi od cejlonskog cimeta (Cinnamomum zeilanicum), takođe poznat kao “pravi cimet,” u modernu medicinu. Jedinjenja pronađena poznata su po svojim korisnim efektima na nivo insulina, antioksidantinim efektima, efikasnosti protiv zapaljenja i njenih neuroprotektivnih koristi.

Rezultati istraživanja su pokazali, da cimet polifenol ekstrakt (CPE) reguliše niz gena i ima značajan uticaj na metabolizam glukoze. Različite studije sprovedene na ljudima pogođenim  metaboličkim sindromom, sindroma policističnih jajnika i dijabetes melitus tip 2 je takođe pokazalo blagotvorne efekte sirovog cejlonskog cimeta i njegovog vodenog ekstrakta na glukozu, insulin, lipidni profil i anti-oksidantnog statusa pacijenata.

Stručnjaci su takođe istakli moguće pozitivne efekte cimeta na telesnu građu, mišićnu masu i zapaljenja različitog tipa.

Izvor: Natural News

Preko 4gr vlakana na 8gr  cejlonskog cimeta. Vlakna pomažu varenje i očuvanje vitke linije.

Jedna kašika cejlonskog cimeta (c. 8gr) sadrži samo 19.76 kalorija.

Cejlonski cimet sadrži niacin, ribovlavin, tiamin, vitamin A, C, E i K, koji su neophodni za normalno funkcionisanje organizma i jak imuni sistem.

cejlonski cimet u prahu, mleveni, šri, sunny sri tree

Kalijum je mineral bez kojeg nisu mogući brojni metabolički procesi u organizmu, uključujući pravilno funkcionisanje mozga, srca i mišića, Jedna kašika cejlonskog cimeta sadrži 34mg kalijuma,

Cejlonski cimet sadrži značajne količine gvožđa, kalcijuma, mangana i magnezijuma, minerala koji su neophodni za normalno funkcionisanje organizma.

Savetujemo sve naše kupce da cejlonski cimet u medicinske svrhe koriste isključivo po savetu lekara. Sa druge strane, mi potpuno garantujemo visok kvalitet i originalnost proizvoda. Takođe, organski mleveni cejlonski cimet Šri je najsitnije moguće granulacije, što omogućava lakše mešanje. 

Javite se ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi sa upotrebom cejlonskog cimeta, a mi ćemo se potruditi da na sva vaša pitanja odgovorimo. Organski cejlonski cimet Šri možete da poručite direktno od nas, a mi ćemo vam isporučiti na kućnu adresu ili možete da nas potražite u vašoj omiljenoj prodavnici. Ukoliko se desi da nas u nekoj prodavnci nema, slobodno nam javite kako bismo ih uključili u našu mrežu. Živite zdravo, Vaše Sunčano Šri Drvo!

Sunny Sri Tree d.o.o., Beograd
cejlonskicimet@sunnysritree.com
+381 64 4845097
    Cart