Zašto Cejlonski?

Ceylon_Cinnamon_Cinnamomum_zeylanicum

Zato što je ukusniji, neobično sladak, elegantniji,  nežne tople i ugodne arome, izrazitog mirisa, finiji, lepšeg izgleda, lakši za konzumiranje. Zato što je zdraviji!

Cimet se koristi kao začin hiljadama godina. Dobro je poznat širok spektar lekovitog delovanja cimeta. Ali  u novije vreme su se pojavile informacije o štetnosti cimeta. Pa o čemu se ovde radi?
Cimet je poreklom iz Šri Lanke (ranije Cejlon). Taj cejlonski cimet je ustvari pravi cimet i dan danas. Postoji i kineski ili kasija cimet koji je slabijeg kvaliteta, mnogo jeftiniji i mnogo više zastupljen na tržištu.
Zašto je kasija (kineski) cimet slabijeg kvaliteta i može biti štetan? Zato što može da sadrži više kumarina nego što je dozvoljeno.

Šta je kumarin?

Kumarin je hemisjko jedinjenje sa benzopironskom osnovom koje daje miris biljkama i kao takav je prirodan sastojak mnogih biljka. Ima sladak miris, koji se lako prepoznaje kao miris sveže pokošenog sena. Više kumarina znači jača aroma i ljutina zbog čega se koristio kao pojačivač arome u duvanu i pojedinim alkoholnim pićima do zabrane njegove upotrebe u navede svrhe.  Kumarin je generalno zabranjen kao aditiv hrane zbog moguće hepatoksičnosti.  Prihvatljiv dnevni unos kumarina je 0,1 mg po kg telesne mase. U kineskom ili kasija cimetu može da bude više kumarina nego što je dozvoljenjo i zdravo za ljudsku upotrebu.  U cejlonskom cimetu se kreće u dozvoljenim granicama. Prema studiji koja je objavljena u časopisu Američkog udruženja hemičara Journal of Agricultural and Food Chemistry pokazala je da u proseku kasija (kineski) cimet sadrži 63 puta više kumarina u poređenju sa cejlonskim cimetom. Preteran unos kumarina može da ošteti jetru i bubrege. Stoga redovna upotreba kasija cimeta svakako nije preporučljiva.

“Ukoliko odlučite da koristite cimet u većim količinama, morate da koristite Cejlosnki, jer samo na taj način smanjujete rizik oštećenja jetre” Angela Ginn, zastupnica Američke akademije za ishranu i dijatetiku, objavljeno u Wall Street Journal.

“Sa aspekta bezbednosti, Cejlonski cimet je bolji”, zaključuje istraživač cimeta Ikhlas A. Khan, Asistent Direktor u Nacionalnom centru za istraživanje prirodnih proizvoda pri Fakultetu farmacije Univerziteta u Misisipiju.

Za više informacija molimo Vas pogledjte:

Izveštaj Nemačkog Federalnog instituta za procenu rizika (The Federal Institute for Risk
Assessment (BfR))

The Wall Street Journal

Global Research Port

Kako razlikovati kasija cimeta od cejlonskog cimeta?

cassia_ceylon_cinnamon_Sredjena

Kod štapića cimeta je lako napraviti razliku. Kineski ili kasija cimet ima štapić koji se sastoji od jedne uvaljane kore, a štapić cejlonskog cimeta je pun i sastoji se od više uvaljanih tanjih korica.

Na kraju iz svega ovoga možemo da zaključimo da je cejlonski cimet pogodniji za ljudsku ishranu, dok je kasija pogodniji kao sirovina u proizvodnji mirisnih sveća i sličnih proizvoda.

Za sve nedoumice u vezi sa kvalitetom i vrstom cimeta slobodno nas kontaktirajte.

“Cinnamon has been consumed for thousands of years without any known negative health effects.” – The American Spice Trade Association based in Washington, D.C.

 

 

Share

Leave a Reply